Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus kulkevat käsi kädessä ja ovat tärkeä osa partion arvopohjaa. Meillä Näsijärven Kipinöissä myös on tärkeää se, että lippukuntaan olisivat kaikki tervetulleita ja mukaan olisi helppo tulla. Yhdenvertaisuuden saavuttaminen kuitenkin vaatii aktiivisia toimia koko ajan.
Mitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus siis tarkoittavat?
Tasa-arvolla tarkoitetaan miesten, naisten, muunsukupuolisten sekä sukupuoleltaan määrittelemättömien ihmisten välistä tasa-arvoa. Tasa-arvolaki (laki miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta 609/1989) kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella. Syrjinnällä tarkoitetaan eri asemaan asettamista esimerkiksi sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella.
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan yhdenvertaisuuslain (1325/2014) mukaisesti sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, eikä ketään saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
(Partion tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 11/2021)
Kipinäkylä Johtajatulilla 2021. Kuva: Suvi A.
Mitä me Kipinöissä tehdään näiden eteen?
Syrjinnästä vapaa alue – Symbolinen ele yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta. Halutaan pitää näkyvillä sitä, että syrjintää ei meidän toiminnassa hyväksytä. Syrjinnästä vapaa alue -kyltit kulkevat mukanamme monissa tapahtumissa!
Partio-ohjelma ja aktiviteetit – Partio-ohjelmasta löytyy paljon yhdenvertaisuuteen liittyviä aktiviteetteja ja näitä toteutetaan eri ikäkausissa.
Myönteisen asenneilmapiirin luominen ja ylläpitäminen – Kaikki uudet otetaan iloisesti mukaan sellaisena kuin he ovat.
Kampanjat – Esimerkiksi ensi viikolla osallistutaan rasisminvastaiseen viikkoon.
Sukupuolella ei ole väliä – Ei vaikuta toimintamahdollisuuksiin lippukunnassa.
Tapahtumien saavutettavuus – Ollaan lisätty tähän huomiota Saavutettavuus partiotapahtumissa -ohjeen ja Helppo tulla -tunnuksen kautta, mutta vielä nämä eivät näy kaikissa tapahtumissa.
Partion Turvallisesti yhdessä – kokonaisuus – Tähän sisältyy Turvallisesti yhdessä – ohjeistus ja koulutus, jonka suorittamista seurataan. Ohjeen tarkoituksena on vahvistaa lasten ja nuorten kasvua, kehitystä ja hyvinvointia partiossa. Lippukunnassa on kaksi turva-aikuista, joilta voi kysyä ja heille voi kertoa häirinnästä, kiusaamisesta tai muusta kaltoinkohtelusta. Mukavasti yhdessä – materiaalia hyödynnetään kiusaamisen ehkäisyyn ja siihen puuttumiseen.
Kiinnitetään huomiota kielenkäyttöön – Käytetään sellaisia termejä, jotka eivät sisällä oletuksia. Tässä varmasti jokainen meistä kuitenkin joskus kompastuu, koska tässä on paljon opettelua, mutta tärkeintä on oikea suunta.
Paljon siis jo tehdään, mutta paljon on vielä tehtävissä. Partion perustajan, Robert Baden – Powellin viimeisessä viestissä todetaan: ”Yritä jättää tämä maailma vähän parempana kuin sen löysit”. Haluamme maailmasta paremman paikan, ihan kaikille.
Partion moninaisuusvision mukaan jokainen saa harrastaa ja tehdä vapaaehtoistyötä partiossa kokematta häirintää tai syrjintää. Tavoite edellyttää, että jokainen partiolainen
osaa ja tarvittaessa uskaltaa puuttua havaitsemaansa syrjintään ja epäasialliseen käytökseen sekä
tunnistaa ennakkoluulonsa ja piiloasenteensa sekä antaa niiden olla vaikuttamatta omaan toimintaansa partiossa.
(Partion tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 11/2021)
Näsijärven Kipinöiden viidennen syntymäpäivän kunniaksi lippukunnalle suunniteltiin omat ansiomerkit. Lippukunta jakaa tästä eteenpäin kerran vuodessa kuutta erilaista ansiomerkkiä. Syntymäpäivillä jaettiin ensimmäistä kertaa hopeisia sekä pronssisia ansiomerkkejä. Koska ansiomerkit olivat käytössä ensimmäistä kertaa viime vuonna, jaettiin ansiomerkkejä poikkeuksellisesti kahdessa osassa, syntymäpäivillä sekä johtajiston pikkujouluissa. Pikkujouluissa jaettiin kuparisia, alimman luokan ansiomerkkejä.
Lippukunnan ansiomerkkejä ei tarvitse saada kaikkia tai edellisen tason ansiomerkkiä saadakseen seuraavan. Ansiomerkkiä pidetään partiopaidassa itsestä katsottuna oikealla puolella ja paidassa käytetään ainoastaan korkea-arvoisinta merkkiä.
Tässä hieman kriteerejä liittyen kaikkiin ansiomerkkeihin:
Merkin saajan tulee olla lippukunnan jäsen.
Kaikki lippukunnan jäsenet voivat tulevaisuudessa ehdottaa ansiomerkin saajia
Hallitus hyväksyy kokouksessaan ansiomerkkien saajat.
Hallituksen jäsenet eivät itse voi saada lippukunnan ansiomerkkiä hallituskauden aikana.
Lippukunta jakaa jatkossa kuparisia, pronssisia, hopeisia, kultaisia ja platinaisia ansiomerkkejä. Viimeinen ja kunnioitettavin ansiomerkki on nimeltään kelomerkki, jonka voi saada jäsen, joka on ollut 50 vuotta lippukunnan toiminnassa.
Hopeiset ansiomerkit
Syntymäpäivillä jaettiin yksi ja ensimmäinen lippukunnan hopeinen ansiomerkki. Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää lippukunnan jäsenelle, joka on vähintään 20-vuotias ja edellisestä lippukunnan ansiomerkistä on vähintään 3 vuotta. Hopeisen ansiomerkin voi saada lippukuntapestin esimerkillisestä hoitamisesta ja aktiivisesta toiminnasta vähintään viiden vuoden ajan lippukunnan hyväksi. Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää myös partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle, joka on pitkäaikaisesti ja merkittävästi tukenut lippukunnan toimintaa.
Lippukunnan ensimmäinen hopeinen ansiomerkki myönnetään perustajajäsenelle, joka on perustanut lippukuntaan vesitominnan. Hän on toiminut kipparina, veneen kunnostuspäälikkönä sekä vesitoimintavastaavana. Hän on toiminut myös lippukunnan hallituksessa, uusien aikuisten tuutorina sekä lippukunnan ansiomerkkitoimikunnan, etanoiden jäsenenä ja vastaavana. Ensimmäinen hopeinen ansiomerkki myönnetään Matti Hauterolle.
Pronssiset ansiomerkit
Pronssisen ansiomerkin saajan tulee olla vähintään 18-vuotias ja edellisestä lippukunnan ansiomerkistä tulee olla 3 vuotta. Ansiomerkin voi saada oman pestin esimerkillisestä hoitamisesta ja saajan tulee olla ollut mukana vähintään kolmen vuoden ajan lippukunnan toiminnassa. Alla on ensimmäiset pronssisten ansiomerkkien saajat satunnaisessa järjestyksessä.
Ensimmäisen ansiomerkin saa henkilö, joka on toiminut lippukunnassa turva-aikuisena ja hallituksen varajäsenenä. Hän on innokas kisailija ja kisojen järjestäjä, usein myös hyvällä menestykselläkin. Hän on usein paikalla, kun lippukunnan toimintaa ollaan kehittämässä. Tätä henkilöä voi myös kiittää lippukunnan omista ikäkausien siirtymistä, jotka hän teki Kogi-työnään. Ensimmäinen pronssinen ansiomerkki myönnetään Maria Markulalle.
Tämän ansiomerkin saa lippukunnan yksi lippukunnan perustajajäsenistä. Hän hoitanut aktiivisesti ja huolellisesti lippukunnan nettisivuja sekä jaksanut välittää eteenpäin sähköposteja vuodesta 2016 lähtien. Hän toimii tälläkin hetkellä lippukunnan hallituksen varajäsenenä. Tämä henkilö omaa loistavat erätaidot ja oli järjestämässä lippukunnalle survival-kurssiakin. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Iiro Kaislalle.
Tämä henkilö on toiminut lippukunnan ansiomerkkitoimikunnassa, hallituksen jäsenenä ja varajäsenenä, akelana, uusien tuutorina, joulukampanjapäälikkönä ja turva-aikuisena lippukunnassa. Lyhyeen aikaan lippukunnassa on mahtunut monen monta pestiä. Hän on myös aktiivinen osallistuja lippukunnan tapahtumissa. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Nuutti Nissiselle.
Tämä henkilö on ollut mukana perustamassa lippukuntaa. Hän on lippukunnassa ehtinyt toimimaan koulutusvastaavana, turva-aikuisena usean vuoden ajan sekä myös lippukunnan johtokolmikossa pestijohtajana pari vuotta. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Emmi Paukkuselle.
Seuraavan ansiomerkin saa henkilö, joka on toiminut perhepartio-ohjaajana usean vuoden ajan. Hän on ollut aktiivisesti mukana lippukunnan tapahtumissa ja niiden järjestämisessä. Viime viikolla Harhahetki-kisoissa hän myös mainitsi huolehtineensa ja ottaneensa vastuuta lippukunnan omavaraisesta jäsenhankinnasta. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Kati Pynnöselle.
Tämä ansiomerkki myönnetään lippukunnan perustajajäsenelle, joka on toiminut usean vuoden jäsenrekisterinhoitajana, toiminut lippukunnanjohtajanapulaisena hallituksessa sekä kipparina. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Valtteri Käköselle.
Seuraavaa ansiomerkin saajaa voimme kiittää lippukunnan viestintäsuunnitelmasta ja aktiivisesta nettisivujen päivityksestä. Hän on toiminut lippukunnan hallituksessa usean vuoden ajan ja hoitanut etenkin viestintää. Kaiken muun lisäksi hän on ehtinyt toimimaan myös joulukampanjapäälikkönä ja purjehdusvastaavanakin. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Vilja Luomalalle.
Seuraava ansiomerkki menee henkilölle, joka on ehtinyt lyhyenä aikana tehdä lippukunnassa useaa eri pestiä. Hän on toiminnut joulukampanjapäälikkönä, vaeltajaluotsina ja esimerkiksi Satahangan yhteyshenkilönä. Hän on tuttu näky myös kipinöidään yhdessä tapahtumissa ja partiotaitokisoissa. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Satu Kaipaiselle.
Tämä ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka on ehtinyt toimia usean vuoden ajan lippukunnassa aktiivisesti akelana sekä Vellamon kipparina. Pronssinen ansiomerkki myönnetäänEmilia Pöyrylle.
Seuraava ansiomerkki myönnetään henkilölle joka on ehtinyt toimia lippukunnassa akelana parin vuoden ajan ja on tullut aina ehtiessään aktiivisesti apuun tapahtumien järjestämisessä. Pronssinen ansiomerkki myönnetään Santtu Karppiselle.
Pronssinen ansiomerkki voidaan myöntää myös partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle, joka on toiminnallaan tukenut lippukunnan toimintaa. Arkku.net on tarjonnut lippukunnalle alusta asti nettisivupalvelut täysin ilmaiseksi. Täten myönnämme pronssisen ansiomerkin Arkku.netille ja sen edustajalle Aki Kuljulle.
Kupariset ansiomerkit
Kuparinen ansiomerkki voidaan myöntää 15-22-vuotiaalle lippukunnan jäsenelle, joka on toiminut aktiivisesti ja esimerkillisesti lippukunnan toiminnassa. Kuparisen ansiomerkin saaja toimii lippukunnan hyväksi ja osoittaa toiminnassaan partiomaisuutta. Alla kuparisen ansiomerkin saajat satunnaisessa järjestyksessä.
Ensimmäinen kuparinen ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka toiminut lippukunnassa akelana, auttanut järjestämään tapahtumia sekä tuonut muille hyvää mieltä ilolla ja energisyydellään. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Saija Angermanille. Tämä henkilö on toiminut lippukunnassa akelana sekä sampona, auttanut lippukunnan viestintätiimissä sekä etenkin lippukunnan nettisivujen uudistamisessa. Hän on tuttu näky myös lippukunnan tapahtumissa. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Lotta Forsströmille. Seuraavan ansiomerkin saaja on toiminut lippukunnassa vartionjohtajana kohta parin vuoden ajan. Hän on kehittänyt johtamistaitojaan tänä aikana hurjasti. Hänellä on todella hyvää retkeily- sekä purjehdusosaamista, jota hän jakaa myös muille. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Miika Hännikkälälle.
Tämä henkilö on aloittanut vartionjohtamisen tänä vuonna. Hän on osallistunut myös paljon lippukunnan tapahtumiin. Hänen mahtavat sketsinsä sekä luontotietämys teki vaikutuksen kaikkiin lippukunnan kesäleirillä. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Taavetti Ihantolalle.
Seuraava ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka on ollut lippukunnan jäsenenä alle vuoden verran. Tämän vuoden aikana hän kuitenkin on ehtinyt jo toimia lippukunnan sampona sekä auttoi järjestämään lippukunnan tapahtumaa Seikkailu Salossa. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Ella Niiraselle.
Seuraava ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka toimii lippukunnassa tälläkin hetkellä akelana. Hän on kiinnostunut lippukunnan toiminnasta ja häntä on näkynyt kipinöidään yhdessä tapahtumissa, leirillä, retkillä sekä hallituksen kokouksissakin. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Juho Nuottimäelle.
Tämä ansiomerkki myönnetään henkilölle, joka on ollut lippukunnan toiminnassa jo pidempään. Hän on ollut tänä aikana esimerkiksi aktiivinen purjehtija ja mahdollistanut monelle lapselle purjehduskokemuksen toimiessaan förstinä. Hän on myös toiminut OrVi-kisoissa rastipäällikkönä. Kuparinen ansiomerkki myönnetään Maria Quirozille
Kiitos kaikille, jotka ovat mukana mahdollistamassa partiotoimintaa Näsijärven Kipinöissä. Seuraavan kerran ansiomerkkejä jaetaan lippukunnan 6-vuotissyntymäpäivillä.
Näsijärven Kipinät palkitsee perinteisesti johtajiston pikkujouluissa vuoden avainhenkilöitä diplomeilla. Tänä vuonna diplomit päästiin jakamaan ja pikkujoulut juhlimaan uudella kolollamme.
Lippukuntamme toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin. Diplomien saajat ovat toimineet tämän vuoden aikana merkittävinä esimerkkeinä toimintamme mahdollistajina. Näiden henkilöiden lisäksi lippukunnassamme on monia muitakin vapaaehtoisia sekä lasten ja nuorten huoltajia, joiden apu on ollut korvaamatonta! Haluamme kiittää heistä ihan jokaista. Kiitos!
Kuva: Suomen Partiolaiset / Julius Rantanen
Vuoden Vaeltaja
Kun kysyimme vaeltajien vartionjohtajalta, kuka on vuoden vaeltaja, sanoi hän, että jättäkää pois. Kuitenkin keksimme vaeltajan, kenelle haluamme tämän myöntää. Hän on tuttu näky kaikessa lippukunnan toiminnassa ja haluaa aktiivisesti olla luomassa parempaa lippukuntaa. Tänä vuonna hän on kantanut myös nuorimman hallituksen jäsenen viittaa. Vuoden Vaeltaja on, kukapa muukaan kuin vaeltajien vj itse, Henri “Henu” Tammi.
Vuoden Aikuinen
Vuoden aikuinen on henkilö, joka on ollut lippukunnan toiminnassa aktiivisesti mukana jo monta vuotta. Tänä vuonna hän on ollut kirjoittamassa lippukuntaopasta, toimii ansiomerkkitoimikunnassa sekä on ollut järjestämässä useita lippukunnan tapahtumia. Hänelle on tärkeää, että lippukunnan aikuisia kiitetään ja haluamme myös kiittää häntä. Vuoden Aikuinen on Helmi Viljamaa.
Vuoden Tulokas
Lippukuntaamme tänä syksynä liittynyt henkilö, joka lähti heti mukaan johtamaan sudarilaumaa. Hän uskaltaa ottaa vastuuta ja voi hoitaa myös epätavallisempiakin nakkeja (kuten hakea synttäreillä jääkaappiin jääneet nakit). Vuoden Tulokas on Iina Kaarela.
Vuoden Akela
Tänä vuonna haluamme palkita vuoden akelana ihmisen, joka on lähtenyt pestiin täydellä sydämellään. Hän toimii akelana aina sudenpentujen etu mielessään ja innostaa kaikkia ympärillä olevia. Vuoden Akela on Beagle (Hanna) Hämäläinen.
Vuoden Sampo
Vuoden Sampo lähti seikkailijoiden johtajaksi kesken kauden, kun edellinen johtaja joutui jäämään pestistä pois. Johtajaparinsa kanssa he ovat järjestäneet aktiivista retkeilytoimintaa ja laadukkaita koloiltoja, joka näkyy ryhmän kukoistamisena. Tämä henkilö on ollut mukana järjestämässä myös muun muassa syksyn johtajahuoltotapahtumaa, Seikkailu Salossa. Vuoden Sampo on Ella Niiranen.
Vuoden Luotsi
Tänä vuonna lippukunnan luotsien pestit ovat olleet muutoksen alla, mutta tämä henkilö on jaksanut toimia luotsina tukemassa nuorten toimintaa aktiivisesti. Häntä voidaan myös kiittää hyvistä suklaakakuista lippukunnan synttäreillä. Vuoden Luotsi on Henna Pohjanpalo.
Vuoden Näsimeren lupaus
Tänä vuonna vesillä on ollut purjehtija, joka on kehittynyt vuoden aikana merkittävästi. Hän on ollut purjehtimassa Vellamolla sekä kävi veneenohjaajakurssin. Tämän lisäksi hän osallistui Meripurakan matkapurjehdukselle sekä kävi pelastautumiskurssilla. Vuoden Näsimeren lupaus on Saija Angerman.
Vuoden Veneenhenki
Vellamo sai tänä vuonna uuden kipparin. Jos olet syksyllä käynyt purjehtimassa, olet todennäköisesti päässyt hänen kanssaan purjehtimaan. Tämä henkilö on motivoitunut ja innostunut purjehtija ja tehnyt yhteistyötä myös muiden meripartiolippukuntien kanssa. Vuoden Veneenhenki on Joonas Kivikunnas.
Vuoden Organisaatiokehittäjä
Tämä henkilö on intohimoinen yhdistystoimintaa ja paperipartiota kohtaan ja on ollut tänä vuonna kehittämässä esimerkiksi lippukunnalle selkeämpiä esityslistoja ja pöytäkirjoja. Hän otti tavoitteekseen myös luoda lippukunnalle jatkuvan toiminnan suunnitelman hallinnon sujuvoittamiseksi. Vuoden Organisaatiokehittäjä on Marja Vilkko.
Vuoden Perhepartio-orava
Vuoden Perhepartio-orava on henkilö, joka on aktivoinut tänä vuonna rutkasti perhepartiotoimintaa. Hän on myös tuttu näky lippukunnan tapahtumissa pikkukipinänsä kanssa. Vuoden Perhepartio- orava on Sanna Mikola.
Vuoden Joulut
Joulukampanja on joka vuosi lippukunnan tärkein varankeruukampanja. Huolellisuudella ja kovalla työllä tämän parivaljakon johdolla Näkeissä on taas tehty kaikkien aikojen myyntiennätys. Vuoden Joulut ovat Nuutti Nissinen sekä Janne Nousiainen.
Vuoden Makumestari
Lippukunnan jäsenten makunystyröitä ovat hivelleet tänä vuonna mitä ällistyttävimmät makuelämykset. Nämä makuelämykset meille on suunnitellut ja loihtinut lippukunnan uusi vakimuonittaja. Vuoden Makumestari on Hanna Sipola.
Vuoden Sisäänheittäjä
Hän haluaa toiminnallaan taata, että lippukunnan uudet jäsenet pääsee toimintaan mukaan eikä kukaan jää ulkopuolelle. Hän lähti tekemään pestiä kehittävällä otteella, etenkin kun siinä ei vähään aikaan ole ollut ketään. Vuoden Sisäänheittäjä on uusien tuutorimme Petra Oksa.
Vuoden Koloiltojen apu
Aina välillä ryhmänjohtajat ovat estyneitä ja tarvitsevat kipeästi apuja koloiltoihin. Tällöin apua haetaan usein Kipinä-chätin kautta. Yksi henkilö on tänä vuonna vastannut avunhuutoihin enemmän kuin muut. Vuoden Koloiltojen apu on Kettu Jalasto.
Vuoden Jokapaikanhäärä
Lippukunnasta löytyy monenmoista tekemistä liittyen esimerkiksi Vellamoon, ansiomerkkeihin, kipinätuotteisiin tai viestintään. Tämä henkilö on yhdistänyt taitonsa ja vuoden aikana auttanut lippukuntaa monella eri osa-alueella. Vuoden Jokapaikanhäärä on Taru Kaisla.
Matematiikan hienous jää helposti hyödyllisyyspuheen varjoon. Oppiminen edellyttää kiinnostusta ja uteliaisuutta, joka luo motivaation ja kantaa myös työläämpien hetkien yli. Miksi purjevene liikkuu ja voiko vastatuuleen purjehtia? Miksi purjevene ei voi kaatua tuulen voimasta, vai voiko? Näihin teemoihin tutustuttiin marraskuussa toimintaryhmien koloilloissa. Koloiltojen ohjelmapaketti on ladattavissa täällä, ja tässä esimakua:
Köli on purjeveneen yksi tärkeimmistä osista. Köli on veneen pohjassa oleva kiinto- tai nostoköli. Kölin tarkoitus on estää purjeveneen sivuttaista liikettä, eli sortoa. Lisäksi köli vähentää tuulen purjeisiin kohdistaman voiman aiheuttamaa kallistumista, eli pitää venettä mahdollisimman paljon pystyasennossa. Köli edistää veneen liikkumista eteenpäin sekä estää purjeveneen kaatumista.
Myös kevään 2014 ylioppilastehtävän myötä voi tutustua tarkemmin tuulen ja kölin aiheuttaviin voimiin. Tässä Vesa Maanselän ratkaisuvideo.
Matematiikan ja laskutehtävien lisäksi tutustuttiin lippukunnan purjeveneeseen valokuvien avulla ja myös teoriatasolla purjehdukseen ja vesillä liikkumisen turvallisuuteen! Alla olevassa valokuvassa on käynnissä Vellamo veneen nosto talviteloille 2021. Kuvasta nähdään, että Vellamon köli on kiinteä ja se on pitkä koko veneen mittainen.
Teemaviikko toteutettiin yhteistyössä Tekniikan Akateemisten kanssa.
Matematiikka on mukana monessa. Se on kaunista, se on jännää, se on hauskaa ja joskus myös hyödyllistä. Mahtavaa matematiikka -teema nostaa esiin matematiikan hauskan ja leikkisän puolen. Tule mukaan mahtavalle matkalle matematiikan maailmaan!
Viikolla 44 Näsijärven Kipinöiden toimintaryhmät perehtyvät koloilloissaan purjehduksen takana olevaan matematiikkaan. Miksi purjevene liikkuu? Miksi purjevene ei kaadu tai voiko vastatuuleen purjehtia? Samalla tutustaan vesillä liikkumisen turvallisuuteen ja lippukunnan omaan purjevene Vellamoon!
Teemaviikko toteutetaan yhteistyössä Tekniikan Akateemisten kanssa. Koloiltojen ohjelmapaketti on ladattavissa täällä.
Kuva ja lisätiedot teemaviikosta: Helmi Viljamaa, helmi.viljamaa@partio.fi
Näsijärven Kipinät järjestävät kesällä 2021 oman kesäleirin, Loiskeen
Loiskeen ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 6.6., olethan jo mukana?
Koronan vuoksi eri ikäkaudet osallistuvat leirille eri aikaan, tällä tavalla voidaan mahdollistaa tarpeeksi väljät nukkumisolosuhteet.
Seikkailijat ja tarpojat (Kilpikonnat, Ketut, Kameleontit ja Kapybarat) osallistuvat leirille to-la 17.-19.6. Lauantai on koko lippukunnan yhteinen päivä, kun sudenpennut ja perhepartiolaiset (Pikku Kipinät, Kuutit ja Karhunpennut) saapuvat mukaan leirin temmellykseen ja jäävät yöksi, kun vanhemmat ikäkaudet lähtevät. Johtajaikäiset, eli samoajat, vaeltajat ja aikuiset voivat osallistua leirille koko ajaksi (to-su 17.-20.6.) tai vain niille päiville, mitkä omaan kalenteriin sopivat.
Kuva: Jonna N.
Kuinka korona huomioidaan leirillä? Eri ikäkaudet osallistuvat leirille hiukan eri aikoihin. Ohjelma järjestetään siten, että pystytään mahdollisimman hyvin pitämään turvavälejä. Hygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota ja paikkoja pestään ahkerasti. Leiri pidetään ulkona. Aikuiset pitävät maskia sisällä ja ulkona lähikontakteissa, lisäksi yli 12-vuotiaat sisällä. Seuraamme ja reagoimme paikallisiin koronarajoituksiin ja -suosituksiin. Sairastapauksissa ilmoittautumisen voi perua vielä ilmoittautumisajan jälkeen, eikä sairaana saa missään nimessä osallistua leirille.
Millaista ohjelmaa leirillä on luvassa? Leirin teemana on vesi, eli kaikenlaista vesiaiheista ohjelmaa, kuten melomista, uimista ja vesiluontoon tutustumista. Lisäksi leirillä järjestetään ikäkaudesta toiseen siirtyvien ryhmien siirtymätapahtumat. Myös partioleirin perinteiset ohjelmanumerot, kuten lipunnostot ja iltanuotiot kuuluvat ohjelmaan.
Milloin leiripäivät alkavat ja loppuvat? Päivistä pyritään saamaan mahdollisimman suuri hyöty irti, joten aloitamme viimeistään puolen päivän aikaan ja lähtevillä päivät päättyvät illalla, kuitenkin niin että ehtii kotona vielä syödä iltapalan.
Kuinka leirillä nukutaan?
Ryhmien kesken ulkona teltoissa ⛺. Käytössä on sekä lippukunnan, että osallistujien omia telttoja.
Miten leirille saavutaan?
Leirille ja sieltä pois kuljetaan omin ja kimppakyydein. Ilmoittautumisessa kysytään tästä tarkemmin ja yhdistämme leirin johdon kanssa kyydin tarjoajia ja kyytiä tarvitsevia.
Mitä aikuiset pääsevät tekemään leirillä?
Aikuiset ovat mukana tekemässä leiriä, mutta myös he pääsevät nauttimaan leiritunnelmasta ja ohjelman raoissa melomaan ja uimaan.
Milloin varustelista julkaistaan?
Varustelista lähetetään leirikirjeen mukana ilmoittautumisajan päätyttyä, heti viikon 23 alussa. Samalla lähetetään lasku leiristä.
Voiko leirille osallistua, vaikka ei olisi partiolainen tai lippukunnan jäsen?
Kyllä, leirille voi tulla mukaan tutustumaan partioon ja/tai meidän lippukuntaa. Loiske on suorastaan mainio mahdollisuus siihen! Ainoa mahdollinen este tutustujien osallistumiselle on tiukentuvat koronarajoitukset, mutta silloin katsotaan tilannetta tapauskohtaisesti.
Karhunpennut on Näsijärven kipinöiden toisen vuoden sudenpentulauma. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu 12 innokasta 8-10-vuotiasta, joita johtaa kolme akelaa. Karhunpennut ovat reippaita, oppimishaluisia ja leikkisiä, eikä heidän kanssaan tekeminen käy tylsäksi.
Karhunpennut ovat suorittaneet paljon merkkejä, ja ensimmäinen yöretki pidettiin syksyllä. Yöretki tiivisti porukan hyvin yhteen, kun saimme puhaltaa yhteen hiileen.
Kevään aikana karhunpennut ovat tutustuneet mediaan, kotiseutuun, rakennettu naskaleita ja läpäisty ramborata. Kävimme aistiretkellä Kaupin metsissä, ja siellä jokainen sai valita itselleen oman ystäväpuun.
Liikunta-merkin tiimoilta tutustuimme myös uuteen lajiin, ja lajiksi valikoitui golf!
Kuplahylkeet ovat Näsijärven Kipinöiden ihka ensimmäinen samoajavartio. Samoajatoimintamme alkoi viime syksynä Kuplahylkeiden siirtyessä tarpojista samoajiksi. Tällä hetkellä kaikki samoajamme johtavat myös omaa ryhmäänsä, joten kokoonnumme joka toinen viikko maanantaisin.
Syksyllä samoajat purjehtivat Vellamolla useamman kerran ja kokivat salamyhkäisen siirtymän ikäkaudesta toiseen. Siirtymän aikana yhden samoajan suusta kuulemma kuultiin, että enää ei luoteta yhteenkään siirtymää järjestäneeseen johtajaan. Lienee liittynyt yllätysten määrään tapahtumassa, sillä hauskaa oli kuitenkin kaikilla.
Talvella olemme kokoustaneet muutaman kerran ulkona. Ikämme ja rajoitusten takia olemme kuitenkin päässeet toteuttamaan etäpartiota kekseliäästi tekemällä muun muassa etänä yhdessä trangiapitsaa, tätä todennäköisesti tullaan testaamaan myös toiste. Kesälle on myös suunnitteilla samoajien itse itsellensä suunnittelema viikonloppupurjehdus Vellamolla.
Kuplhylkeitä voi myös seurata Instagramissa @kuplahylkeet
Näsijärven Kipinöiden ensimmäisen vuoden sudenpennut eli Kuutit aloittivat partion viime elokuussa. Tällä hetkellä mukana on 13 innokasta sudenpentua, joita johtaa kolme akelaa. Kuutit ovat energisiä, puheliaita ja valppaita – näistä tyypeistä kuullaan vielä!
Kuuttien ensimmäinen retki oli helmikuussa järjestetty lippukunnan Jääretkipäivä. Päivän aikana tutustuttiin jäällä liikkumiseen Näsijärvellä.
Kuuttien yhteinen taival alkoi viime elokuussa Tammelan koulun pihalta. Nimi Kuutit nousi suosikiksi muiden nimiehdotusten joukosta. Varmasti Kurjet tai Kuhat olisivat myös olleet mainioita nimiä, mutta Kuutit sopii tälle porukalle kuin Pullervo Norppaliveen! Ensimmäisessä kokouksessa partiolaisille tutut tavat sisaruspiiristä ja partionimistä herättivät kummastelua, mutta näin puolen vuoden jälkeen Kuutit ovat omaksuneet nämä tavat varsin hyvin.
Syksyn aikana ehdimme muun muassa harjoittelemaan merimerkkejä, opettelemaan leikkejä ja pohtimaan heijastimien merkitystä pimeällä liikkuessa. Kerran pääsimme myös nauttimaan syystuulesta Vellamolla, mikä vaikutti olevan monelle ikimuistoinen kokemus ja syksyn kohokohta. Meille akeloille oli myös hieno hetki, kun Kuutit antoivatuuden partiolupauksen ensimmäisenä Näsijärven Kipinöissä ja ensimmäisten joukossa koko Suomessa, heti Suomen Partiolaisten jäsenkokouksen jälkeisenä maanantaina!
Syksyn kohokohtiin kuului purjehtiminen Vellamolla. Kyseinen purjehdus oli monille ensimmäinen kerta purjeveneellä.
Kuutit-lauman erityispiirre on se, ettei lauma ole kokoontunut kertaakaan sisätiloissa. Me akelat olemme olleet erityisen ylpeitä siitä, kuinka reippaasti ja innokkaasti ryhmä on kokoustanut, vaikkei sää ole aina ollut kaikista paras.
Nyt keväällä ohjelmassa on ollut muun muassa ensiaputaitoja. Toivottavasti pääsemme myös harjoittelemaan retkeilytaitoja Kuuttien ensimmäisellä yöretkellä. Ulkokokousten jatkuessa kokousten kantava teema on ollut vauhdikkaiden ulkoleikkien opettelu, jotta kokouksen aikana ei ehdi tulla kylmä.
Innolla odotamme, mitä kaikkea Kuuttien partiopolku tuokaan tullessaan!
Terveisin, Norppavartio … eli Kuuttien akelat Henu, Saija & Beagle
Moikku! Mä olen Ellis ja aloitin nyt Kipinöiden lippukunnanjohtajana. Aloitin partion jo sudenpentuna Loimaalla ja nyt muutettuani opintojen perässä Tampereelle, liityin Kipinöihin. Tykästyin lippukunnan asenteeseen ja hyvään yhteishenkeen, joten lähdin toimintaan nopeasti aktiivisesti mukaan.
Tykkään etenkin retkeillä ja nautin luonnossa puuhailusta. Harrastan paljon erilaisia käsitöitä, joten useat kipinäsukatkin on jo neulottuna. Partion ulkopuolella toimin aktiivisesti erilaisissa opiskelijajärjestöissä.
Heini Ahde, pestijohtaja
Heipsan! Olen Heini ja toiminut Kipinöiden pestijohtajana viime vuoden alusta. Pestijohtajana huolehdin mm. johtajiston hyvinvoinnista ja heidän koulutuksistaan.
Partiosta on tullut mulle elämäntapa, jonka parissa olen viihtynyt jo reilu 20 vuotta. Motivoidun erityisesti luonnosta, yhdessä tekemisestä ja uuden oppimisesta.
Partion ulkopuolella olen tällä hetkellä innostunut mm. majakkabongailusta, muumisitaateista ja eri teknologioihin liittyvästä puuhastelusta. Ei kuitenkaan tarkoita, etteikö näitä(kin) voisi yhdistää myös partioon 🙂
Juulia Tavasti, ohjelmajohtaja
Moikka moi! Mä oon Juulia ja hallituksessa jatkavana jäsenenä. Pesti on kuitenkin muuttunut, ainakin tämän vuoden toimin siis Kipinöiden ohjelmajohtajana. Oon aikaisemmin toiminut eri ikäkausien ryhmänjohtajana, joten on kiva päästä nyt katsomaan partio-ohjelmaa vähän eri näkökulmasta. Partion ulkopuolisessa elämässä opiskelen, vietän aikaa kissojen kanssa ja luen aika paljon.
Marja Vilkko, sihteeri
Mä olen Marja, Kipinöiden sihteeri vuonna 2021! Kipinöissä olen ollut vasta ihan hetken, mutta päätin samantien lähteä syvään päähän ja hallitukseen, sillä paperipartio ja yhdistystoiminta ovat erityisen lähellä sydäntä. Partiota olen harrastanut jo reilu 16 vuotta hieman vaihtelevalla aktiivisuudella Tampereella muutamassakin lippukunnassa, Kipinöihin päädyin opiskelukavereiden kannustamana. Pestissä olen aikaisemmin ollut hallituksen jäsenenä, Exploa olen ollut jo kolme kertaa tekemässä ja kesällä 2019 kävimme kavereiden kanssa yhdistetyllä Jamboree-reissulla ja road tripillä Amerikassa.
Vapaa-ajallani muuten teen edelleen opiskelijajärjestöhommia, joihin aikani myös viimeiset kolme vuotta on mennyt, touhuan koiranpentumme Raimon kanssa ja neulon (kyllä, kipinävillasukat ovat jo tekeillä).
Odotan tulevalta vuodelta sekä uudelta lippukunnalta mukavia hetkiä, uusia tuttavuuksia ja rehellistä partiotekemistä!
Joonas Kivikunnas, taloudenhoitaja
Olen Joonas ja partiossa olen ollu sudarista saakka. Paikkakunnan vaihduttua opiskelujen perässä, aktiivinen pesteissä toimiminen hiipui pikkuhiljaa. Valmistumisen ja elämän asettumisen myötä kuitenkin rupesi taas lippukuntatoimintakin houkuttelemaan.
Kipinöiden toimintaan tulin mukaan loppukesästä 2018 ja seuraavana vuonna löysinkin itseni hallituksesta taloudenhoitajan pestistä, jossa nyt siis starttaa jo kolmas vuosi. Kipinöissä kiinnostuksen herätti erityisesti mahdollisuus purjehtimiseen, vaikkei siitä aiempaa kokemusta ollutkaan. Lisäksi halusin ehdottomasti yhteislippukuntaan, joita ei Tampereella kovin montaa ollutkaan
Partion ulkopuolella puuhastelen elektroniikkateollisuudessa ohjelmistosuunnittelijana ja usein minut löytää myös kameran kanssa luonnon helmasta.
Taru Kaisla, vesitoimintavastaava
Taru ”Myy” Kaisla, vesitoimintaavastaava. Partiossa ollut – 97 vuodesta lähtien ja kipinöiden perustajajäsen. Kahden pikku kipinän äiti ja kaksi koirakipinääkin välillä mukana touhuissa. Partiossa teen myös paljon lääkintäjuttuja, lippukuntatoiminnan ohella. Vesitoiminnan ohella touhuilen myös perhepartiossa sekä viestintätiimissä.
Kuvaaja: H.Hämäläinen
Henri Tammi, tapahtumavastaava
Moikka! Meikäläinen on Tammen Henri, tutummin Henu ja hallituksessa vastailen tapahtumista. Tampereelle muutin opiskelujen perässä syksyllä 2019 ja melkolailla heti liityin Kipinöihin nuoren ja purjehtivan sekalippukunnan perässä, enkä ole päätöstäni joutunut katumaan. Erityisesti vesitoiminta on lähellä sydäntä ja toimin yhtenä Vellamon kippareista. Viikkotoiminnassa olen mukana ensimmäisen vuoden sudenpentujen, Kuuttien, akelana sekä vaeltajaryhmä Kaskelottien jonkinmoisena vartionjohtajana.