Kaskelottien syysterveiset & ajatuksia vaeltajatoiminnasta

Kaskelotit on Näsijärven Kipinöiden vaeltajavartio. Tänä syksynä kokouksissa on ollut paikalla jopa 10 vaeltajaa. Kokouksille ei ole vakiintunutta päivää, vaan pyrimme kokoustamaan noin kerran kuussa, kun osallistujille parhaiten sopii.

Syksyllä olemme halunneet panostaa monipuoliseen ja aktiiviseen vaeltajatoimintaan. Kokouksissa on esimerkiksi purjehdittu, etsitty geokätköjä ja pelattu Among Us -peliä. Ohjelmassa on painotettu matalan kynnyksen aktiviteetteja, jotta toimintaan olisi helppo tulla mukaan, vaikkei vaeltajaohjelma, lippukunta tai edes partiotoiminta olisi ennestään tuttua.

Minkä vuoksi vaeltajatoimintaan tulisi panostaa?

Moni kaskelotti toimii Kipinöiden lisäksi toisessa lippukunnassa, piirissä tai keskusjärjestön pesteissä. Tarve ikäkauden omalle ohjelmalle on tämän vuoksi tärkeää: jos oma partioarki koostuu lähinnä painavasta vastuusta ja uuden innovoinnista, voi oman ikäkauden rennompi toiminta olla mukava tuulahdus. Kaskelottien ohjelmabuffetista onkin löytynyt paljon erilaista tekemistä, jotta jokaiselle löytyy jotakin omaan (partio)arkeen sovitettavaa. Olemme myös aktiivisesti keränneet uusia ohjelmaideoita, jotta ideapankki pysyisi täytenä.

Erityisen tärkeää aktiivinen vaeltajatoiminta on opiskelijakaupungissa. Valtaosa kaskeloteista on eksynyt uuteen kaupunkiin ja Kipinöihin opiskelupaikan myötä. Kun Tampereen kadunkulmat ovat vielä tuntemattomat, voi tuttuun – tai uuteen – harrastuksen palaaminen lämmittää eksynyttä opiskelijaa. Kaskelotit tulevat eri kouluista ja kaupungeista, minkä myötä aktiivinen vaeltajatoiminta on tuonut monille myös uusia kavereita.

Mistä aloittaa?

Me Kaskelotit olemme huomanneet, että parhaiten vaeltajatoiminnan saa vauhtiin omalla innostuksella. Moni hyvä kokousidea on syntynyt heitosta vartion WhatsApp-ryhmään, jonka jälkeen yhteistä päivää on doodlattu. Toiset kokoukset järjestyvät toisia helpommin: geokätköilyyn riittää yksi ilta, mutta esimerkiksi yöpurjehdusta varten tuli sovittaa Kaskelottien ja Vellamon aikataulut yhteen sään kanssa.

Yksi toimivista keinoista on ollut järjestää ohjelmaa myös etänä. Etätoiminta on ollu kaivattua erityisesti vallitsevan tilanteen aikana, mutta on mahdollistanut osallistumisen myös niille, jotka asuvat Tampereen ulkopuolelle. Etäkokouksiin voi myös kysyä kavereita lippukunnan ulkopuolelta: esimerkiksi Among Us -peliin kysyttiin lisää osallistujia pääkaupunkiseudulta.

Siispä kootusti kolme vinkkiä toimivaan vaeltajatoimintaan:

  1. Rakentakaa ohjelma osallistujien aikataulun mukaan
  2. Kootkaa ohjelmabuffet ryhmän kiinnostuksen kohteista ja tasapainotelkaa etä- ja läsnäohjelman kanssa
  3. Innostukaa ideasta ja levittäkää vaeltajatoiminnan iloa niin lippukunnan sisällä kuin ulkopuolelle.

Ps. Oma purjevene on toki ollut aika hyvä käyntikortti vaeltajatoiminnan markkinoinnissa. Kuka nyt ei haluaisi kokea Näsijärven tuulia ilta-auringon laskiessa Siilinkarin taakse?

Kuva: Elina P.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.