Matematiikan hienous jää helposti hyödyllisyyspuheen varjoon. Oppiminen edellyttää kiinnostusta ja uteliaisuutta, joka luo motivaation ja kantaa myös työläämpien hetkien yli. Miksi purjevene liikkuu ja voiko vastatuuleen purjehtia? Miksi purjevene ei voi kaatua tuulen voimasta, vai voiko? Näihin teemoihin tutustuttiin marraskuussa toimintaryhmien koloilloissa. Koloiltojen ohjelmapaketti on ladattavissa täällä, ja tässä esimakua:
Köli on purjeveneen yksi tärkeimmistä osista. Köli on veneen pohjassa oleva kiinto- tai nostoköli. Kölin tarkoitus on estää purjeveneen sivuttaista liikettä, eli sortoa. Lisäksi köli vähentää tuulen purjeisiin kohdistaman voiman aiheuttamaa kallistumista, eli pitää venettä mahdollisimman paljon pystyasennossa. Köli edistää veneen liikkumista eteenpäin sekä estää purjeveneen kaatumista.
Myös kevään 2014 ylioppilastehtävän myötä voi tutustua tarkemmin tuulen ja kölin aiheuttaviin voimiin. Tässä Vesa Maanselän ratkaisuvideo.
Matematiikan ja laskutehtävien lisäksi tutustuttiin lippukunnan purjeveneeseen valokuvien avulla ja myös teoriatasolla purjehdukseen ja vesillä liikkumisen turvallisuuteen! Alla olevassa valokuvassa on käynnissä Vellamo veneen nosto talviteloille 2021. Kuvasta nähdään, että Vellamon köli on kiinteä ja se on pitkä koko veneen mittainen.
Teemaviikko toteutettiin yhteistyössä Tekniikan Akateemisten kanssa.
Valokuvat: Helmi Viljamaa
Piirros: Vesa Maanselkä