Avoimet pestit

Tästä listasta löydät tällä hetkellä avoimet pestimme. Jos jokin pesti kiinnostaa sinua, otathan yhteyttä osoitteeseen elise.aaltonen@hotmail.com. Alla on myös tarkemmat kuvaukset kaikista lippukunnan pesteistä.

  • Johtajat Karhuihin (ryhmä siirtyy tarpojiksi vuoden vaihteessa
  • Johtaja Kilpikonniin (tarpojavartio)
  • Pestijohtaja
  • Ohjelmajohtaja
  • Viestintävastaava
  • Taloudenhoitaja
  • Sudenpentujen ikäkausivastaava
  • Seikkailijoiden ikäkausivastaava
  • Samoajaluotsi
  • Vaeltajaluotsi
  • Kolo-vastaava
  • Viestintätiimin jäseniä

Kipinöissä pestit pyritään lähtökohtaisesti toteuttamaan aina parijohtajuudella, eli niin, ettei kukaan toimi pestissään täysin yksin. Mikäli pestin luonne tai muu olosuhde vaatii pestin suorittamista yksin, ovat aina tukena pestiesihenkilö ja muut lippukunnan vapaaehtoiset, yksin ei kukaan jää.

Pikapestit

Pikapestit ovat lyhytkestoisia pestejä, jotka ovat tärkeitä esimerkiksi tapahtumien järjestymisen kannalta. Pikapestit voivat olla esimerkiksi pesti leirikeittiössä tai rastinpitäjänä lippukunnan tapahtumassa. Pikapestit eivät vaadi aiempaa kokemusta.

Pikapestejä kirjataan Excel-taulukkoon sitä mukaa kun niitä avautuu. Toivomme kaikkien jäsenten osallistumista pikapesteihin! Käy kurkkaamassa pikapestit ja kirjaa tietosi sen kohdalle, johon voit osallistua.

Partiopaita, jossa on puinen ansiomerkki
Kuva: Nuutti N.

Johtokolmikko

Lippukuntaa johtaa johtokolmikko, joka vastaa loppupeleissä toiminnan kokonaisuudesta ja siitä, että toiminta pyörii ja on laadukasta. Johtokolmikkoon kuuluvat lippukunnanjohtaja, ohjelmajohtaja ja pestijohtaja.

Lippukunnanjohtaja

Lippukunnanjohtaja (LPKJ) toimii koko lippukunnan johtohahmona. Lippukunnanjohtaja toimii Kipinöillä myös hallituksen puheenjohtajana. LPKJ vastaa siitä, että lippukunnan tasolla toiminta pyörii ja yhdistyslain näkökulmasta toiminta on lainmukaista. Lippukunnajohtaja toimii myös LPK:n kasvoina ulospäin mm. piirille ja muille sidosryhmille sekä mahdollisissa kriisiviestintätilanteissa.

Lisätietoa pestistä voi lukea lippukunnanjohtajan pestikuvauksesta.

Lippukunnanjohtajalla on lisäksi käytettävissään lippukunnanjohtajan apulainen, joka toimii hallituksen varapuheenjohtajana ja LPKJ:n apukätenä. Pestipari sopii yhdessä tarkemmin työnjaostaan. Lippukunnanjohtajan apulaiseksi kannattaa hakea esim. silloin, jos LPKJ:n pesti kiinnostaa, mutta haluat ensin perehtyä asiaan kokeneemman aisaparin kanssa.

Ohjelmajohtaja

Ohjelmajohtaja työskentelee johtokolmikon lisäksi tiiviissä yhteistyössä ikäkausivastaavien ja ryhmänjohtajien kanssa.  Ohjelmajohtaja huolehtii siitä, että jokainen lippukunnassa toimiva 7-22 -vuotias pääsee osallistumaan oman ikäkautensa ohjelmaan ja myös toteuttaa sitä mahdollisimman laajasti. Ohjelmajohtaja tukee ja koordinoi ryhmien toimintaa lippukunnan tasolla ja osallistuu esimerkiksi isompien tapahtumien (ikäkausiretket, Sepeli, KITT) koordinointiin.

Lisätietoa pestistä voi lukea ohjelmajohtajan pestikuvauksesta.

Pestijohtaja

Pestijohtaja on yksi lippukunnan tärkeimpiä pestejä, sillä hän huolehtii siitä, että tekijöitä on tarpeeksi, ja siitä, että partiossa on hyvä tehdä vapaaehtoistyötä.

Pestijohtaja vastaa lippukunnan pestaamisen kokonaisuudesta ja siitä, että lippukunnan keskeisimmillä pesteillä on tekijät. Lisäksi pestijohtaja tukee muita johtajia pestauksessa. Yksi tärkeimmistä pestijohtajan tehtävistä on lippukunnan johtajiston kiittäminen, palkitseminen ja motivointi. Pestijohtaja toimii osana lippukunnan johtokolmikkoa yhdessä lippukunnanjohtajan ja ohjelmajohtajan kanssa.

Lisätietoa pestistä voi lukea pestijohtajan pestikuvauksesta sekä Suomen Partiolaisten nettisivuilta.

Ryhmien johtajat ja muut ohjelmapestit

*ohjelmapesteistä yleisesti*

Ohjelmapesteissä pestiesihenkilönä ja tukena toimii ohjelmajohtaja.

Akela (sudenpentujen ryhmänjohtaja)

Akela toimii sudenpentulauman johtajana yhdessä muiden akeloiden kanssa. Kipinöissä kukaan ei johda laumaa yksin. Akela toimii sudenpennuille (7-9 vuotiaat) ensimmäisenä kosketuksena partioon kolmen vuoden ajan.

Ryhmänjohtajalta odotetaan viikottaisten tapaamisten järjestämistä ja osallistumista, koska tuttu aikuinen luo turvaa lapsille. Tottakai aina voi tulla eteen esteitä jolloin ei pysty osallistumaan, ja etukäteen sovittuna koloiltoihin järjestetään tuuraajia.

Lisätietoa pestistä löytyy Hämeen Partiopiirin esimerkkipestikuvauksista: Akelan pestikuvaus

Voit tutustua akelan pestikorttiin täältä.

Sampo (seikkailijoiden ryhmänjohtaja)

Sampo toimii seikkailijaryhmän johtajana yhdessä muiden sampojen kanssa. Kipinöissä kukaan ei johda laumaa yksin, vaan tavoitteena on 2-3 johtajaa jokaiselle ryhmälle. Sammon toivotaan sitoutuvan pestiinsä lähtökohtaisesti koko ryhmän seikkailijakauden ajaksi, eli 2-3 vuodeksi.

Ryhmänjohtajalta odotetaan viikottaisten tapaamisten järjestämistä ja osallistumista, koska tuttu aikuinen luo turvaa lapsille. Tottakai aina voi tulla eteen esteitä jolloin ei pysty osallistumaan, ja etukäteen sovittuna koloiltoihin järjestetään tuuraajia.

Lisätietoa pestistä löytyy esimerkkipestikuvauksista: Sammon pestikuvaus.

Voit tutustua sampon pestikorttiin täältä.

Tarpojien vartionjohtaja

Tarpojien vartionjohtajana toimii lähtökohtaisesti samoajaikäinen johtaja. Vartionjohtajakaan ei johda ryhmää yksin, vaan johtajia on samalla ryhmällä vähintään kaksi. Tavoitteena on, että pestiin sitoudutaan koko tarpojaikäkauden ajaksi, eli 2-3 vuodeksi.

Vartionjohtajalta odotetaan viikottaisten tapaamisten järjestämistä ja osallistumista. Tottakai aina voi tulla eteen esteitä jolloin ei pysty osallistumaan, ja etukäteen sovittuna koloiltoihin järjestetään tuuraajia.

Vartionjohtaja saa pestiinsä aikuista tukea tarpojaluotsilta ja ohjelmajohtajalta.

Lisätietoa pestistä löytyy esimerkkipestikuvauksista: vartionjohtajan pestikuvaus.

Sudenpentujen ja seikkailijoiden ikäkausivastaavat

Sudenpentujen ikäkausivastaava toimii akeloiden (7-9 vuotiaiden lasten johtajien) tukena ja yhteyshenkilönä ohjelmajohtajan ja akeloiden välillä.

Seikkailijoiden ikäkausivastaava toimii sampojen (10-12 vuotiaiden lasten johtajien) tukena ja yhteyshenkilönä ohjelmanjohtajan ja sampojen välillä.

Ikäkausivastaava osallistuu koko ikäkauden yhteisten tapahtumien, kuten Sepelin ja mahdollisten retkien toteuttamiseen yhdessä vartionjohtajien ja ohjelmajohtajan kanssa.

Kummassakin pestissä voi toimia samalla kun on itse akela tai sampoa, tai ikäkausivastaava voi olla myös joku toinen ulkopuolinen henkilö.

Pestit kestävät 2 vuotta. Lisätietoa Hämeen Partiopiirin esimerkkipestikuvauksesta löytyy täältä.

Tarpojaluotsi

Tarpojaluotsin tehtävänä on toimia lähimpänä tukena vartionjohtajille, sekä linkkinä vartionjohtajien ja ohjelmajohtajan välillä. Tarpojaluotsilla on hallussaan kokonaiskuva tarpoja-ikäkauden tilasta lippukunnassa ja toteutettavasta ohjelmasta. Luotsi osallistuu koko ikäkauden yhteisten tapahtumien, kuten KITT:n ja mahdollisten retkien toteuttamiseen yhdessä vartionjohtajien ja ohjelmajohtajan kanssa.

Voit tutustua tarpojaluotsin pestikorttiin täältä.

Samoajaluotsi

Samoaja on 15–17-vuotias nuori, jonka ohjelma kestää kolme vuotta. Luotsi ei ole samoajan vartionjohtaja, vaan aikuinen, jota samoaja tarvitsee kasvunsa tueksi. Samoajaohjelman onnistumiseksi vartio tarvitsee tuekseen aikuista samoajaluotsia, joka kannustaa vartiota ja auttaa sitä käytännön toteutuksessa.

Samoajaluotsin tehtävässä pääset tukemaan nuoria heidän kasvussaan vastuullisiksi ja toimintakykyisiksi aikuisiksi. Toisaalta saat ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää omia johtamisen ja ohjaamisen taitojasi. Lisätietoa luotsin oppaasta.

Voit tutustua samoajaluotsin pestikorttiin täältä.

Vaeltajaluotsi

Vaeltajaohjelma on aikuisuuden kynnyksellä olevien 18-22-vuotiaiden nuorten aikuisten mukana kulkeva yksilöllinen noin viisi vuotta kestävä partio-ohjelma. Vaeltajaluotsi on yli 22-vuotias aikuinen, joka on vaeltajan tärkeä ja henkilökohtainen tuki ja esikuva vaeltajaohjelman aikana. Luotsilla voi olla samanaikaisesti useampia luotsattavia, mutta tuen on oltava jokaiselle vaeltajalle henkilökohtaista.

Luotsi ei ole vaeltajien vartionjohtaja, vaan vaeltajat toimivat projektien myötä vaihtuvissa vartioissa ja itsenäisesti. Luotsin tehtävänä on tuntea vaeltajien partio-ohjelma ja opastaa vaeltajia sen käytössä sekä ohjata heitä huomaamaan ohjelman tuomat mahdollisuudet. Lisätietoa luotsin oppaasta.

Voit tutustua vaeltajaluotsin pestikorttiin täältä.

Aikuisluotsi

Kipinöissä aikuisluotsi vastaa johtajaikäisille toteutettavasta ohjelmasta. Aikuisluotsin vastuulla on esimerkiksi Kipinöidään yhdessä -tapahtumien, johtajahuollon ja muiden vastaavien ohjelmien koordinoinnista. Tämä ei tarkoita, että luotsin tarvitsee itse järjestää kaikki tapahtumat, vaan hän etsii niihin sopivat vapaaehtoiset ja toimii heidän tukenaan.

Aikuisluotsi toimii muutenkin aikuisten jäsenten korvina ja silminä ja kehittää lippukunnan toimintaa toiveiden mukaan. Lisäksi hän voi toimia luontevana kontaktina uusille ja pestittömille aikuisille.

Aikuisluotsin pesti kestää lähtökohtaisesti 2 vuotta.

Hallituspestit

Lippukunnan hallitus vastaa toimintamme yhdistysmuotoisten velvollisuuksien täyttämisestä ja ohjaa toimintaa koko lippukunnan tasolla. Hallituksessa on muutamia kiinteitä pestejä, mutta sen lisäksi hallitukseen voidaan nostaa muita pestejä tarpeen tai oman mielenkiinnon mukaan.

Hallituspestissä toimivilta henkilöiltä odotetaan oman pestin hoitamisen lisäksi osallistumista hallituksen yhteisiin tehtäviin sekä kerran kuussa järjestettäviin hallituksen kokouksiin.

Hallitus valitaan aina kalenterivuodeksi kerrallaan, mutta toiveena on, että myös hallituspesteissä toimittaisiin vähintään 2 vuotta. Hallituspesteissä pestiesihenkilönä ja lähimpänä tukena toimii lippukunnanjohtaja.

Taloudenhoitaja ja taloudenhoitajan apu

Taloudenhoitaja toimii lippukunnan hallituksessa ja vastaa lippukunnan taloudesta. Taloudenhoitajan apu on nimensä mukaan taloudenhoitajan oikea käsi, eikä hänellä ole hallitusvastuuta.

Talouden tehtäviin kuuluvat esimerkiksi talouden suunnittelu, kirjanpito, laskutus ja muut yhdistyksen taloudenhoitoon liittyvät asiat. Lisäksi toisinaan on tarpeen neuvoa muita pestissä toimivia talouteen liittyvissä asioissa.

Taloudenhoitaja ja hänen apunsa saavat sopia keskenään työnjaosta. Taloudenhoitajan pesti kestää lähtökohtaisesti 2 vuotta. Taloudenhoitajan avun pestistä on helppo jatkaa taloudenhoitajaksi niin halutessaan.

Sihteeri

Sihteeri on hallituksen jäsen ja vastaa hallituksen kokousten ja johtajaneuvostojen pöytäkirjojen laatimisesta. Sihteerin odotetaan siis osallistuvan n. kerran kuussa kokouksiin ja tekevän niistä selkeät muistiinpanot olemassa olevaan pöytäkirjapohjaan. Sihteerillä voi olla myös satunnaisia muita tehtäviä.

Sihteerin pesti kestää lähtökohtaisesti 2 vuotta. Pestissä tukea saa lippukunnanjohtajalta ja muulta hallitukselta.

Viestintävastaava

Viestintävastaava vastaa nimensä mukaan lippukunnan viestinnän kokonaisuudesta. Vastaavan tehtäviin kuuluu viestintätiimin vetäminen ja yhdessä sen kanssa viestinnän toteuttaminen. Tarvittaessa viestintävastaava myös tukee muita pesteissä toimivia johtajia heidän pesteihinsä liittyvässä viestinnässä.

Pesti kestää lähtökohtaisesti 2 vuotta. Pestissä tukea saa lippukunnanjohtajalta ja muulta hallitukselta.

Näsijärven Kipinöiden partiohuivi, jossa kameleontti koriste.

Muut pestit

Lippukunnassa on paljon myös muita pestejä, joista keskeisimmät on listattu tähän alle. Useille näistä pesteistä pestiesihenkilönä toimii pestijohtaja.

Vesitoimintavastaava

Vesitoimintavastaavan tehtävänä on suunnitella ja johtaa lippukunnan vesillä tapahtuvaa toimintaa. Isoimpana vastuuna on lippukunnan veneen, Vellamon, ylläpito ja purjehduskauden aikataulujen organisointi. Vesitoimintavastaava myös tukee ja koordinoi kippareiden toimintaa ja auttaa tarvittaessa uusien kippareiden koulutuksessa.

Vesitoimintavastaavan pesti kestää lähtökohtaisesti 2 vuotta.

Kippareita

Vellamon kipparina toimit aluksen vastuullisena päällikkönä ja järjestät purjehduksia lippukunnan veneellä Vellamolla. Vellamolla toimii samaan aikaan useita kippareita, joten yksin et pestissä suinkaan ole ja sitä voi tehdä täysin käytettävissä olevan ajan ja innon mukaisesti.

Vaatimuksena pestiin VOK tai vastaavat taidot sekä riittävä kokemus. Pesti ei vaadi kuitenkaan vankkaa kokemusta haastavista avomeriolosuhteista, vaan taitoja sekä kokemusta pääsee kartuttamaan myös pestin aikana. Ole rohkasti yhteydessä, jos oman kokemuksen riittävyys mietityttää, niin katsotaan asiaa yhdessä.

Pestissä tukea saa erityisesti vesitoimintavastaavalta ja muilta kippareilta.

Kumppanuusvastaava

Kumppanuusvastaava huolehtii erilaisista kumppanuuden muodoista lippukunnassa, kuten varainkeruusta (pl. joulukampanja) ja muista yhteistyökuvioista. Aiempia yhteistöitä ovat esimerkiksi Tekniikan Akateemisten kanssa järjestetty Mahtavaa Matematiikkaa -ohjelmaviikko sekä erilaiset virkistyspäivät Tampereen alueen yrityksille.

Kumppanuusvastaavan pesti on lippukunnassamme melko tuore, joten siinä pääsee kehittämään toimintaa ja toteuttamaan omia luovia ideoitaan vapaasti.

Kumppanuusvastaavan pesti kestää lähtökohtaisesti 2 vuotta. Tukea pestiin saa pestijohtajan lisäksi lippukunnanjohtajalta ja taloudenhoitajalta.

Joulukampanjapäälliköt

Partiolaisten joulukampanja, eli adventtikalentereiden ja kynttilöiden myynti on lippukuntamme tärkein varainkeruumuoto. Kampanjaa koordinoimaan tarvitaan joka vuosi 1-2 joulukampanjapäällikköä.

Pesti sisältää kampanjan käynnistämiseen liittyviä tehtäviä, kuten kampanjasuunnitelman teon, viestintää ja tuotteiden tilaamista. Kampanjan aikana on tärkeää pitää yhteyttä ryhmänjohtajien kanssa, seuraa myyntiä ja hallita kampanjan kokonaisuutta. Kiireisin kampanja-aika kestää n. 6 viikkoa loka-marraskuussa. Kampanjan jälkeen päällikön tehtävänä on koota myymättömät tuotteet, tilittää kampanjan tuotot ja huolehtia osallistuneiden myyjien palkitsemisesta.

Kalustovastaava

Kalustovastaava huolehtii lippukunnan yhteisistä varusteista sekä varastosta, jossa niitä säilytetään. Kalustovastaava myös huoltaa varusteita tarvittaessa ja suunnittelee uusia hankintoja tarpeen mukaan.

Viestintätiimin jäsenet

Viestintätiimi huolehtii viestintävastaavan kanssa lippukunnan ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä. Viestintätiimin jäsenenä pääset päivittämään sosiaalisen median kanavia, luomaan mainoksia lippukunnan tarpeiden mukaisesti ja kirjoittamaan lippukunnan uutiskirjettä eli Sytykettä sekä blogia. Voit myös toimia valokuvaajana viestintätiimille ja hankkia materiaalia tapahtumista julkaisuihin tai markkinointiin.

Pesti soveltuu kaikille yli 15-vuotiaille viestinnästä kiinnostuneille henkilöille. Pesti ei vaadi aiempaa partio- tai viestintäkokemusta ja jokainen pestiin valittu perehdytetään tehtävään. Pestin kesto on 1 vuosi ja sitä voi jatkaa halutessaan.